Σημείωση

To ΠΑΛΙΟ Φόρουμ είναι σε κατάσταση ανάγνωσης μόνο.

Φόρτιση λάπτοπ

Περισσότερα
20/02/2014 20:13 #1316 από ΣΓΟΥΡΙΤΣΑ ΜΑΙΡΗ
Φόρτιση λάπτοπ δημιουργήθηκε από ΣΓΟΥΡΙΤΣΑ ΜΑΙΡΗ
Ψάχνοντας να βρω γιατί έπεφτε η μπαταρία στο σπίτι έμαθα κάτι σωστό που δεν το είχα σκεφτεί. Φορτίζοντας το λάπτοπ η μπαταρία καταπονήται.
Χαρακτηριστικά μου είπαν την φράση « παίρνεις 12V το μετατρέπεις σε 220v με το inverter και το ξαναμετατρέπεις σε 19V» ένας φίλος να «είναι καλά» μου είπε ότι υπάρχουν μετασχηματιστές με 12 V. Μετά από έρευνα αγοράς βρήκα τον μετασχηματιστή, με φισάκια για διάφορα λάπτοπ,
στους Κινέζους 12 € σε κανονικό μαγαζί που πουλάει ηλεκτρονικά και μπαταρίες 35 € ( σημειώνω ότι τα περισσότερα καταστήματα δεν έχουν)
εγώ προσωπικά αγόρασα από το κατάστημα. Δεν παίζω με το λάπτοπ μην μου καεί έχει και 3 χρόνια εγγύηση

278 Η ζωή είναι πολύ ωραία και πολύ μικρή για να την σπαταλάμε σε ανούσια πράγματα
Περισσότερα
21/02/2014 12:47 #1317 από ευάγγελος Μαρτης
Απαντήθηκε από ευάγγελος Μαρτης στο θέμα Φόρτιση λάπτοπ
Mαίρη μας, τά πράγματα δέν είναι τόσο απλα.
1.Δέν συζητάμε κάν ,πως τό καλώδιο,γιά παροχή 12v,πρεπει νά είναι α]τής κατασκευάστριας εταιρείας τού laptop, β]τού ίδιου μοντέλου ΑΚΡΙΒΩΣ. Και όχι βεβαια κινεζικα ή ακομη καί των γνωστων εταιριών , πού φτιαχνουν τά universal τά λεγόμενα.Καί εάν όλα αυτά τά φτιάξεις πάμε ατό 2.
2.Θέλει πολύ προσοχή, ποιός θά σου φτιάξει τήν πριζα, γιά νά συνδεσεις ότι αγόρασες.διότι πρεπει να υπαρχει σταθερότητα στό δικτυο,όταν κατά την διάρκεια της χρησης του laptop, αναψεις φωτα ή αντλια ή κατι άλλο.
Τέλος νά σου πω , ότι εχω κάνει χρηση κατευθειαν 12 volt, 6-7 φορες, παίρνοντας προφυλάξεις ,καί με
καλό universal adaptor.Οταν όμως 2 φορές (απο τις 7), τό laptop ΔΕΝ αναβε στό 220 v ,είπα ΤΕΛΟΣ.
Δέν τό ξαναδούλεψα καί έχω παραγγείλει τής μανας του πού λέμε.
Εγώ δέν είμαι ηλεκτρολογος/ηλεκτρονικός, αλλά μού ετυχε,ενώ εγνωριζα τό στορυ.φιλιά τά λέμε κι'απτό τηλέφωνο.Νά δούμε τί θά μας πει καί κάποιος ποιό ειδικός
βαγγέλης

072
Περισσότερα
21/02/2014 22:09 #1318 από Θανάσης Τόλης
Απαντήθηκε από Θανάσης Τόλης στο θέμα Φόρτιση λάπτοπ
Θα μου επιτρέψετε λόγω επαγγελματικής ... συνάφειας θα σας πω την γνώμη μου.
Ο ορθότερος τρόπος φόρτησης του laptop στο "σπίτι" μας είναι στα 220V από inverter καθαρού ημίτονου. Πολλές φορές επειδή αυτός ο inverter είναι 30-40% ακριβότερος από τον απλό (μεταβλητού ημιτόνου) χρησιμοποιούμε τον φθηνότερο. Εδώ απλά το διακινδυνεύουμε, μπορεί να δουλέψει μπορεί και όχι. Μπορεί να κάνει ζημία μπορεί και όχι. Εδώ η απόφαση είναι του ... χρήστη.
Περισσότερα
22/02/2014 14:24 #1320 από vassilis karydakis
Απαντήθηκε από vassilis karydakis στο θέμα Φόρτιση λάπτοπ
OK, πολύ συνοπτικά, οι λύσεις είναι δύο.
1) Μετασχηματιστής από τάση 12 βολτ συνεχούς ρεύματος (μπαταρίας αυτοκινήτου στην περίπτωσή μας) σε συνεχές ρεύμα άλλης τιμής τάσης (μικρότερης ή μεγαλύτερης, πχ. 6, 9, 16, 19 κλπ. βολτ). Φαντάζομαι ότι αυτή τη λύση πρότεινε ο φίλος της Μαίρης.
2) Χρήση αντιστροφέα (inverter), για την μετατροπή των 12 βολτ συνεχούς (DC) σε 220 βολτ εναλλασσόμενου (AC). Στην περίπτωση αυτή, συνδέεται το τροφοδοτικό του laptop - ή της όποιας άλλης συσκευής μας - στην έξοδο του αντιστροφέα, για να φορτίσουμε την μπαταρία της συσκευής μας.
Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να σιγουρέψουμε :
Α) Η έξοδος του τροφοδοτικού μας (μετασχηματιστή ή αντιστροφέα) να υπερκαλύπτει κατά τουλάχιστον 30% την απαίτηση ισχύος για τη λειτουργία της συσκευής μας.
Β) Στην περίπτωση του αντιστροφέα, να είναι καθαρού ημιτόνου (όπως πολύ σωστά ανέφερε ο Θανάσης).
Γ) Το τροφοδοτικό να έχει ένα εύρος τάσης εισόδου από 10-15 βολτ. Ετσι, θα εξασφαλίζεται η σταθερή τιμή της επιθυμητής τάσης εξόδου, σε περιπτώσεις υποφορτισμένης ή υπερφορτισμένης μπαταρίας αυτοκινήτου.
Δ) Την καλή ποιότητα του τροφοδοτικού, έστω και με σχετικά ψηλότερο κόστος αγοράς. Αν καταστραφεί η συσκευή σας, δεν θα σας αποζημιώσει κανένας έμπορος τροφοδοτικού.
Τέλος, Μαίρη, τα τροφοδοτικά και ιδιαίτερα ο αντιστροφέας καταναλώνουν ρεύμα, ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιούνται για τροφοδοσία κάποιας συσκευής. Για το λόγο αυτό, πρέπει να αποσυνδέονται από τα 12 βολτ μετά την χρήση τους, για να μην καταπονείται η μπαταρία του αυτοκινήτου μας χωρίς λόγο.
Σημείωση :
Επειδή όλοι δεν γνωρίζουμε ή δεν θυμόμαστε από το σχολείο την τεχνική ορολογία της ηλεκτρολογίας, μερικές διευκρινήσεις :
H ισχύς κάθε συσκευής εκφράζεται σε Βαττ (Watt).
Aν στο τροφοδοτικό δεν αναφέρεται η ισχύς, θα αναφέρεται η τάση λειτουργίας (Bολτ – Volt) και το ρεύμα κατανάλωσης (Ampere). Φροντίστε ώστε η έξοδος του τροφοδοτικού να καλύπτει και τα δύο.
Αν υπάρχει αμφιβολία, η σχέση Watt, Volt και Ampere, είναι :
Watt (ισχύς) = Volt (τάση) X Ampere (ρεύμα).
Ελπίζω να βοήθησα και να μην σας μπέρδεψα περισσότερο με τις τεχνικές αναφορές.
Βασίλης
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.147 δευτερόλεπτα